dilluns, 25 de juliol del 2011

Manifest


La història sempre ha estat una assignatura pendent per a l'Hospitalet. El fet de ser una vila treballadora que ha crescut desordenadament i a cop d'onada immigratòria a l'ombra de la gran metròpoli, ha implicat que la història hagi passat de puntetes per la ciutat. 

Justament per aquesta falta de grans esdeveniments, de grans edificis, de grans personatges que donin notorietat per sí mateix a l'Hospitalet, que qualsevol resta del nostre passat, per petita que sigui, té la importància transcendental del pobre que, en el seu infortuni, guarda gelosament el poc que de valor pugui quedar-li, patrimoni d'antics moments de glòria. 

És en aquesta tessitura que el Canal de la Infanta, font de vida i prosperitat per a bona part del Baix Llobregat durant quasi bé dos segles i posteriorment caigut en desgràcia injustament, és quelcom de molt intens que ens reporta a èpoques passades, llunyanes, que resten molt endins del cor de molts hospitalencs.

Malgrat això, l'urbanisme salvatge propiciat per gent sense cap arrelament al nostre territori i amb el beneplàcit d'un Ajuntament que, lluny d'exercir el seu deure de protector del Patrimoni de la Ciutat, fa el joc a qui només veu l'Hospitalet com un negoci fàcil i sense riscos, està acabant amb les poques joies que queden a la nostra vila, empobrint encara més el nostre ja paupèrrim llegat cultural.

Les restes que des de la plataforma “Protegim el Canal de la Infanta!” volem defensar per a que les generacions futures sàpiguen que la segona ciutat de Catalunya va ser un dia una horta fèrtil, esponerosa i bucòlica, possiblement no tindran cap valor per a qui no te cap interès en conèixer quines són les arrels de la nostra llar. Però per a nosaltres, hospitalencs de qualsevol origen i condició, moltes vegades desarrelats per la
força de les circumstàncies de la seva terra, aquestes restes tenen tot el sentit del món i volem que així continuï sent durant molt de temps.

És per tot això que, com a representants d'una part del teixit social de l'Hospitalet, des de “Protegim el Canal de la Infanta!” exigim als nostres representants polítics que...

• Es protegeixin, rehabilitin i difonguin “in situ” les restes del Canal de la Infanta ubicades a l'antiga caserna de La Remunta, donat el greu perill de ser arrabassades al patrimoni històric, no tant sols de la ciutat, sinó de bona part de la vall baixa del Llobregat.

• Que es tingui en compte, davant qualsevol atac al patrimoni històric o arquitectònic, la voluntat sobirana del poble i s'obrin processos de participació ciutadana reals i eficaços, lluny dels processos elitistes actuals que només permeten la participació a una minoria limitada i extremadament qualificada.

• Que es crei una comissió intermunicipal per a la conservació del llegat que, per a una bona part de la població de l'àrea metropolitana de Barcelona, representa el Canal de la Infanta en el seu conjunt.

• La implantació en els projectes urbanístics que afectin a l'Hospitalet, d'un nou model de ciutat més sostenible, respectuós i humà que deixi enrere els models obsolets i predemocràtics utilitzats indolentment fins a l'actualitat.

Com a conclusió, la nostra lluita per a la defensa de les últimes restes que queden a l'Hospitalet del Canal de la Infanta, és la lluita de qui pretén ser agraït amb el principal motor del desenvolupament de la comarca i té molt present que només qui coneix -i conserva- el seu passat pot fer créixer les arrels que assegurin el seu futur.

-Plataforma “Protegim el Canal de la Infanta!”-
a 25 de juliol de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada