diumenge, 15 d’octubre del 2017

Patrimoni real enterrat que s´ha de tornar històric i visible arreu.


Al món de la reclamació patrimonial  sempre hi ha qui s´afanya per desenterrar vestigis amagats sota terra, i n´hi ha qui s´escarrassa per tornar-los a enterrar el més aviat possible altra vegada.

En el cas de NOU BARRIS, un d´aquests tresors amagats es el Pont dels Tres Ulls,  que hi podem trobar a la falda de Collserola en el costat del barri de la Trinitat.  Un pont -aqueducte amb història de treball per part de la Societat d´aigues de BCN que donava suport a les canonades que transportaven l´aigua del Besós fins a Vallcarca, uns conductes que pujaven d´una estació de bombament a l´altre a més de 125 metres per sobre del nivell del mar.   Un pont ara amagat sota terra i que fa un parell d´anys va ser redescobert amb maquinària per iniciativa de l´Ajuntament, per donar suport material a les explicacions que s´imparteixen al voltant del MUHBA de la Casa de les Aigues.



(foto del pont dels tres ulls)


Ara, una vegada acabades les ganes de tirar allò endavant, i tot sigui de pas, els diners per fer-ho, la proposta de l´Arxiu de Roquetes Nou Barris que s´encarregà de treure a la llum el projecte de patrimonialització, es tornar a colgar-ho de runa per evitar la seva destrucció definitiva.

A on hi  havia un projecte  maco  de  revalorització  patrimonial,  i  una voluntat  clara de  protecció  de memòria històrica, tan sols hi valen el diners, com sempre.

A l´HOSPITALET, el passat dia 28 de juny, la voluntat de les parts que vam participar a l´esdeveniment que suposava la presentació del Llibre "El Canal de la Infanta, la revalorització  d´un patrimoni", era molt semblant.




(totos de la reunió a Can Riera de l´Hospitalet)

La presentació del llibre, escrit a mitges entre l´Hospitalet i el Centre de Estudis Comarcals del Baix Llobegat, va servir per encetar un debat de preservació patrimonial molt interessant.  Un debat il.lustrat per la història descrita ins un llibre recomanable que ja porta quasi dos anys de presentacions exitoses en tota la comarca.

Les associacions i arxius que van aceptar el debat in situ van ser; el Centre d´Estudis de L´Hospitalet, el museu de Molins de Rei, el Centre d´Estudis Comarcals del Baix Llobregat, l´Ateneu de l´Hospitalet, i l´associació "Perseu" de protecció patrimonial,  que va endegar les accio nes per preservar el pont del Canal de la Infanta al recinte de la Remunta, antic quarter que durant més de 50 anys amagà les restes, no sota terra, sino a la part del darrera, protegit per la seva tanca militar.

El Canal de la Infanta era una construcció històrica que farà 200 anys el proper 2019, un solc a tot lo llarg de  6 municipis  (Molins  de  Rei,  Sant  Feliu  de  Llobregat,  Sant  Joan  Despí,  Cornellà,  L´Hospitalet  i Barcelona), que proveia d´aigua de regadiu a tota la marina del Baix Llobregat, també arribava amb intenció de moure rodes de molí industrial, tot amb aigua del Llobregat.

Un be patrimonial  prou important per fer que les restes que encara es troben amagades sota terra surtin al Sol lo més aviat possible, en la seva totalitat si es possible.

Les voluntats combregades a l´acte van intentar ajuntar esforços per poder reclamar la seva importància històrica i patrimonial davant dels consells de regidors dels ajuntaments esmentats.  Una reclamació que segons els assistents hauria de passar pels seguents passos imprescindibles.

-CATALOGACIÓ  de  les restes  reals  que  encara  restin  amagades  a tot lo llarg dels 22 kms que  feia de recorregut el Canal de la Infanta.  Per exemple, el calaix a dintre de l´estació històrica del metr o de Santa Eulàlia, les restes del canal industrial de la fàbrica de la Llana de Cornellà, el pont sota la carretera d´accés a Molins des de Papiol, les comportes originals de la casa de les comportes de Molins, o el Rec Vell del Papiol.

A Cornellà per exemple, el municipi més avançat al meu gust en aquest aspecte, ja ha posat in situ fites portàtils de memòria que es troben al davant dels llocs conservats del Canal a dins del municipi, com es el ròtul del pont de Quillet, i ara volen encarregar panots hidraulics de vorera per posar a tot lo llarg de la línia desapareguda que faria el recorregut històric del Canal per la ciutat .

-reclamació de  RECONEIXEMENT COM A  BCIL (Be  Protegit  d´Interés  Local),  com a mínim  per part dels consistoris respectius, en aquest sentit a l´Hospitalet encara estem a temps dintre d´aquest final d´any o principis del que ve, ja que toca posar al dia el PEPPA (Pla Especila de Protecció de Patrimoni) a dintre de la ciutat.


-posada en valor real aportant IDEES DE VALORITZACIÓ, com a vies verdes per muntar en bici, o museus temàtics aprofitant reclamacions com la de Can Trabal al barri de Bellvitge de l´Hospitalet, per on filloles del Canal portaven també aigua de conreu.

Tot amb l´interés de preservar i no tornar a amagar una realitat que no pot ser oblidada com si res.

Amb el Pont dels Tres Ulls també hauriem d´aconseguir quelcom semblant, marcar una importància, posar una fita, un testimoni, un número en un catàleg de protecció.  Però que mentre no es materialitza ha de ser mantingut en l´anonimat, a sota terra, tan sols mostrat en les fotografies,   però que quant torni a sortir a la llum del Sol, per l´interés de les parts , amb un projecte concret de conservació, sig ui preservat per un futur de gaudi i ensenyança de les generacions futures.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada