divendres, 29 de juny del 2012

Ho hem aconseguit!

Després de molt lluitar i no donar la batalla per perduda, al final, l'Ajuntament ha rectificat el planejament de l'ARE de La Remunta i preservarà oficialment les restes del Canal de la Infanta.

Planejament tal i com quedarà després de les obres
És un gran èxit per a la plataforma, que en un temps rècord (el 28/6/11 vam organitzar la primera reunió de treball) i malgrat estar avançadíssim el projecte, hem estat capaços, no tan sols de salvaguardar el nostre Canal, sinó forçar un replantejament d'algunes parts de l'ARE. Per exemple, allà on només es preservava el mas i una part de les cavallerisses, ara es preserven tots els edificis ja existents, es rehabilitaran i es posaran a disposició de la ciutadania com a equipaments diversos. No és poca cosa la que s'ha guanyat, vist des d'on partíem.

Comparativa dels projectes.
Malgrat tot, ens queda el sabor agre-dolç de no haver pogut arribar a temps per convertir tota la zona en un gran pulmó verd amb el Canal de la Infanta com estrella central per a la ciutat en comptes d'un lloc on es construiran pisos. L'especulació urbanística més dura ens deixarà com a record la destrucció de l'última zona lliure d'edificis de l'Hospitalet Centre i l'ocultació per sempre de la Torre de la Miranda, la qual no es tornarà a veure mai més des d'aquestes terres. Possiblement si haguéssim arribat un parell d'anys abans ho haguéssim pogut evitar, però les coses surten com surten i quan surten, i no podem tirar marxa enrere. Tot i així, per expressar-ho gràficament, hem quedat segons en una cursa de 100 m. llisos, malgrat haver sortit 4 segons més tard que els demés. No és per plorar.

Hem aconseguit salvar el tros de L'Hospitalet amb una empenta i una capacitat de treball que ha sorprès a tothom, i estem orgullosos de la feina que entre tots hem pogut fer, però encara queda feina a fer com per a relaxar-se massa. A l'Hospitalet mateix, caldrà fer un seguiment acurat de les feines que es duguin a terme per a evitar que el canal pateixi més del necessari. No obstant, el Canal de la Infanta encara està en perill a tot el seu recorregut i caldrà multiplicar els esforços per a que sigui pres en valor tant per la ciutadania com per les administracions, que històricament l'han vist com una nosa obsoleta i innecessària.

Per sort, hem sortit una mica del "sopor" de la memòria i aquesta aventura que és "Protegim el Canal de la Infanta!" ha servit per a despertar la consciència de molta gent i de moltes entitats respecte una part de la nostra història la qual, simplement, s'havia esborrat de la memòria col·lectiva com si mai hagués existit. Cornellà ha decidit dignificar el Canal i canviarà el nom d'un carrer per a dedicar-li, igual que l'Hospitalet també està disposat a fer. Molins de Rei per la seva banda farà la Casa de les Comportes Bé Cultural d'interès Local i posarà en valor tot el recorregut encara existent. Tota una serie de fites que difícilment ens ho haguéssim cregut ara fa exactament un any.

Gràcies a tothom per la vostra feina i suport, ja que gràcies a vosaltres i malgrat les amenaces, el Canal continua fluint. I ho continuarà fent.

Per sempre.

-Ireneu Castillo-
Portaveu de "Protegim el Canal de la Infanta!"

Ens congratulem, sí, però... no és el que volíem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada