dimecres, 12 de juliol del 2017

Resum de la reunió de Protegim el Canal de la Infanta del 28/6/2017

El passat dimecres dia 28 de juny, a les 18 h, després d'un llarg temps sense reunir-nos, va tenir lloc a la sala gran de Can Riera (Riera de l'Escorxador, 19, a l'Hospitalet) una sessió de treball amb una dotzena de representants de diverses entitats que integren i/o donen suport a la plataforma Protegim el Canal de la Infanta.

Aquest cop l'excusa va ser la celebració del 6è aniversari de la primera reunió de la plataforma a l' antiga Casona Asturiana de L'Hospitalet, esdeveniment que hem aprofitat per a fer la presentació a l'Hospitalet del llibre “El Canal de la Infanta. La recuperació d'un patrimoni”, editat per L'Avenç de Cornellà, i per a fer una valoració del que han significat aquests sis anys de lluita per a salvaguardar la memòria del vell canal.
Pont del Canal de la Infanta a La Remunta el 2010
Per a començar, el coordinador de la plataforma, l'Ireneu Castillo ha fet una introducció a la feina feta durant aquest sis anys i els objectius assolits (protecció del pont de La Remunta, Declaració del Parlament, augment de la conscienciació ciutadana de la protecció del patrimoni històric lligat al Canal de la Infanta...) així com la feina que encara queda per fer (compromisos no acomplerts per les administracions locals) i les amenaces que posen en perill la pervivència del Canal (enderrocs injustificats, projectes urbanístics...).

Imatge de la reunió del 28/06/17
Posteriorment, s'ha iniciat un torn de paraules que ha obert l'Ignasi Doñate, representant de l'Avenç de Cornellà, qui ha destacat el paper de Protegim el Canal de la Infanta en l'activació de les diverses entitats que en un o un altre moment havien treballat per a la conservació de la memòria del canal. Tanmateix ha informat de les activitats que s'estan oferint al public per a divulgar la història del Canal (recorreguts teatralitzats, visites guiades...), el canvi de nom del Parc de la Infanta a “Parc del Canal de la Infanta” i ens ha presentat el model de rajola de carrer (panot) que confeccionat per l'empresa Escofet es pretén instal.lar a Cornellà cada 20 metres per tot el recorregut del canal a la ciutat. Aquest panot, confeccionat en color blau, porta el dibuix esquemàtic d'un pont travessant el canal i el text “Canal de la Infanta”, serà instal·lat per la brigada de manteniment de la ciutat sense cost afegit. S'ha proposat que seria una bona iniciativa que tots els municipis implicats l'adoptessin com a forma de donar continuïtat a la traça històrica de cara a l'horitzó del 2019, any del bicentenari de la construcció del Canal de la Infanta.

Panot que s'instal·larà properament al tram de Cornellà
Al seu torn de paraula, en Manuel Dominguez, president del Centre d'Estudis de L'Hospitalet ha remarcat com la mobilització del canal ha servit a l'Hospitalet per a portar la defensa del patrimoni d'un àmbit merament individual (centrat en entitats i persones conscienciades) a un sentiment més colectiu, en que la gent, mitjançant les xarxes social, no dubta en expressar el seu malestar davant qualsevol atac al patrimoni. També remarca la necessitat de catalogació de tots els trams encara existents tant a l'Hospitalet com a la resta, així com la necessitat de fer força davant l'ajuntament per a la protecció dels trams de la ciutat atès l'imminent obertura de converses per a fer el nou PEPPA (Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic). Conclou amb l'esment de la necessitat d'organitzar una estratègia de protecció conjunta entre les entitats, de cara al 2019.

Tot seguit, ha pres la paraula el representant dels Amics del Museu de Molins de Rei, l'Agustí Lloberas,  el qual ens ha comentat la necessitat d'incorporar el Rec Vell (canal medieval que va des d'El Papiol fins a Molins) a la lluita del Canal, atès que és el tributari de l'aigua del Canal de la Infanta i està igualment desprotegit. També ens informa de la intenció de demanar la declaració de BCIL de la Casa de Comportes, l'enderroc de l'afegit del segle XX, així com la recuperació per a usos culturals de l'antiga fàbrica Ferrer i Mora (l'Edifici del Molí).

L'Esther Hachuel, representant el Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, ens comenta la necessitat de protecció del tram obert del Canal que transcorre per Sant Feliu, així com la necessitat de posar a tots els agents d'acord per a establir mesures de protecció de tot el traçat. Recorda la conveniència de consultar a arquitectes i gent especialista en conservació de d'altres canals de rec del país per a presentar a les administracions un projecte viable que serveixi de base per la recuperació del Canal de la Infanta.

Després d'obrir el torn de debat s'arriba a les següents conclusions:

  • Coordinar els diferents centres d'estudis i patrimonialistes de la traça del canal per a confeccionar un catàleg detallat de tot el patrimoni del Canal de la Infanta existent actualment a cada municipi. D'aquest forma s'aconseguiria un catàleg global que serviria per a una protecció unitària del Canal.
  • Sol·licitar a les administracions locals la declaració de BCIL (Bé Cultural d'Interès Local) per a cada un dels trams municipals.
  • Contactar amb arquitectes i especialistes per a fer un projecte de recuperació del Canal per a convertir tota la seva traça en una Via Verda/Blava que serveixi de comunicació entre tots els municipis regats pel Canal.
  • Mantenir noves reunions en un futur per a consensuar activitats de cara a la celebració del Bicentenari de la construcció del Canal de la Infanta el 2019.
Portada del llibre que vam presentar a L'H
Un cop finalitzat el torn de paraules, l'Ignasi Doñate, l'Esther Hachuel i l'Ireneu Castillo, com a autors de l'obra, han presentat en societat a l'Hospitalet el llibre El Canal de la Infanta. La recuperació d’un patrimoni”, editat per l'Avenç de Cornellà. Els autors han explicat de forma ràpida les motivacions de l'edició d'aquest llibre i la seva importància dins de la recuperació de la memòria del Canal.

Tocant a les 20 h del dia 28 de juny de 2017, aixequem la sessió.


-Ireneu Castillo-
Coordinador de Plataforma “Protegim el Canal de la Infanta” 
Notícia de la reunió a Televisió de L'Hospitalet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada