dimecres, 14 de desembre del 2011

MÉS NOTICIES SOBRE LA REIVINDICACIÓ: “PROTEGIM EL CANAL” CONTINUA FENT PASSES ENDAVANT


Com diu el nostre portaveu ─i primer promotor de “Protegim el Canal de la Infanta", l'Ireneu Castillo─, utilitzant una imatge figurada, “el Canal flueix a tota velocitat i «Protegim el Canal de la Infanta!», va a tota màquina.”

Efectivament... Die rere dia, no deixen de sortir noticies envers la reivindicació que estem duent a terme a fi de que es preservi un element del legat històric de la Ciutat de l’Hospitalet, dels ciutadans de la vila, els hospitalencs, de tots els habitants de la Comarca del Baix Llobregat u, per extensió de tots els catalans.

Avui, us presentem dos exemples més: de primer, la noticia de que Esquerra Republicana de Catalunya “ha presentat una resolució al Parlament de Catalunya perquè insti el Govern a declarar el Canal de la Infanta en la seva totalitat com a bé integrant del patrimoni cultural català” i de segon una entrevista radiofònica concedida en directe la nit del dilluns 12 de desembre de 2011 per l’Ireneu al programa "Futurs" de Ràdio l'Hospitalet. Llegiu i escolteu amb atenció ambdues iniciatives que, intuïm, seran fites cabdals dins del procés reivindicatiu que porta a terme la nostra plataforma  “Protegim el Canal de la Infanta".  


Dilluns, 12 de desembre del 2011
Esquerra presenta una resolució al Parlament perquè el Canal de la Infanta sigui patrimoni cultural català
Esquerra ha presentat una resolució al Parlament de Catalunya perquè insti el Govern a declarar el Canal de la Infanta en la seva totalitat com a bé integrant del patrimoni cultural català.
 El Canal de la Infanta es va construir al començament del segle XIX i abastava un recorregut al llarg del riu Llobregat de més de 17 km. El Canal va propiciar que tot el marge esquerre del riu Llobregat des de Molins de Rei fins a la Marina de Sants esdevingués una de les zones agrícoles més productives del país, amb unes 3.000 Ha de regadiu, i alhora col•laborés en la diversificació econòmica del territori afavorint la implantació de fàbriques que aprofitaven els salts al llarg del rec.
La dràstica reducció de l'activitat agrícola per la progressiva i desbocada urbanització i industrialització de la zona, la innovació tecnològica a les indústries i l'alta contaminació del Canal van comportar la pràctica desaparició del Canal. El creixement urbà desbocat i poc planificat d'inicis dels seixanta, les necessitats creixents d'evacuació del clavegueram i la falta de pressupost, planificació i control del cicle de l'aigua per part de les administracions van convertir el canal en una gran claveguera a l'aire lliure que s'acabà cobrint en bona part per acabar amb infeccions i males olors. Durant el franquisme el riu Llobregat va arribar a baixar tan contaminat pels abocaments de residus industrials i domèstics durant el seu curs que feia aturar la depuradora de Sant Joan Despí i, de retruc, el subministrament d'aigua potable a Barcelona.
El Canal en l'actualitat funciona com un rec obert entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat amb una configuració molt semblant a l'original del 1819 i el tram comprès entre Molins de Rei i Cornellà abasteix també d'aigua de rec les terres de Cal Trabal a l'Hospitalet de Llobregat. Se'n conserva un tram a Cornellà entre Can Mercader i els terrenys de La Remunta a l'Hospitalet, on queden uns 120 metres de restes del canal recobertes de mamposteria a l'aire lliure i un pont, al final de l'avinguda de Josep Tarradellas en els terrenys de l'antic quarter de la Remunta i possiblement un antre tram cobert que discorre pel barri de Sant Josep.
Des d’Esquerra s’ha presentat una resolució al Parlament de Catalunya perquè insti el Govern a declarar el Canal de la Infanta en la seva totalitat com a bé integrant del patrimoni cultural català. Anna Simó, diputada d’Esquerra al Parlament de Catalunya, ha declarat que “l'àrea metropolitana té un gran deute amb el Canal de la Infanta, cabdal per a la història i la qualitat de vida de la capital de Catalunya i el seu entorn.” Ha afegit que “des d’Esquerra de l’Hospitalet sempre hem defensat el patrimoni històric de l’Hospitalet i no podem perdre un racó més de la història de la nostra ciutat”.



Si voleu escoltar l’entrevista radiofònica, pitgeu ací:  



Logo històric de Ràdio L'Hospitalet

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈Ħ≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada